Tibet žije v Praze už devátým rokem

Vážení příznivci Tibetu,
rádi bychom Vás pozvali na již devátý ročník benefičního koncertu Tibet žije, kde bude mít Lungta svůj stánek.

Devátý koncert Tibet žije proběhne opět v pražském klubu Rock Café, tentokrát 11. března 2015. Organizátorky koncertu si opět daly práci s výběrem kapel, stejně jako s výběrem projektu, kterému bude letošní výtěžek z koncertu věnovaný. Zahrají kapely Kittchen, Planety, The Spankers a Vobezdud. “Výběr kapel považujeme za důležitý, chceme, aby na koncertě hrály kapely, které se nám líbí, a aby se návštěvníci na koncertě citili dobře a bavili se.”, shodují se Romana s Anetou, které koncert už devátým rokem organizují.

Letos návštěvníci koncertu podpoří prostřednictvím Himálajského centra Potala Tibetskou dětskou exilovou vesničku a školu v Biru vzdáleném 75 km od Dharamsaly, na severu Indie.

Škola byla založena v roce 1986 a slouží především dospívajícím uprchlíkům z Tibetu. Pomáhá jim v získání kvalitního vzdělání, stejně jako v integraci do společnosti. Vedle školy pro dospívající byla v Biru v roce 1994 postavena i Dětská exilová vesnička, která v současné době poskytuje domov přibližně 1400 tibetským dětem, které přicházejí do Indie ze zahraničí, především z Tibetu. Jedna z dívek, která přišla do dětské vesničky v Biru z Nepálu, shrnula smysl projektu ve dvou větách: “Alespoň nemusím pracovat,” odpověděla na otázku, proč se jí v jejím novém domově líbí, a dodala: “Můžu si hrát a chodit do školy jako jiné děti a prožít své dětství bez práce.”

Unikátní na projektu Dětských exilových vesniček je i fakt, že jsou financovány výhradně ze soukromých zdrojů. Lobsang Tenzin z fundraisingu organizace doplnil: “Děkujeme našim štědrým přátelům a sponzorům za soustavnou podporu, která nám umožňuje projekt nejen udržovat, ale i jej dál vylepšovat.”

Tímto chceme i my poděkovat těm, kteří nás už devět let podporují a spolupracují s námi.

Více informací najdete na stránkách tibetzije.cz, na stránce Tibet žije na Facebooku. Sdílejte informace známým, které by mohly zajímat.

Těšíme se na vás 11. 3. 2015 v Rock Café.