Zapojte se do kampaně Vlajka pro Tibet 2023

Spolek Lungta i v letošním roce v České republice koordinuje kampaň Vlajka pro Tibet.
Dne 10. března 2023 si připomeneme již 64. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci Tibetu.

Podívejte se, jak se do kampaně můžete zapojit.

Zapojte se jako město
Zapojte se do akce jako město a vyvěste 10. března tibetskou vlajku na budově radnice nebo jiném čestném místě. V loňském roce se v České republice k akci připojilo 853 měst, obcí, městských částí nebo krajů.

Zapojte se jako škola
Vyvěste 10. března tibetskou vlajku na budově školy. Zapojte se do naší výtvarné soutěže. Využijte nabídku naší spřátelené organizace MOST pro Tibet na zorganizování vzdělávacích programů (přednášky, workshopy, projektové dny, promítání filmů, výstavy) na vaší škole.

Zapojte se jako příznivci
Vyvěsíte 10. března tibetskou vlajku? Nenechte si to pro sebe a zapíchněte si vlaječku symbolicky i na naši mapu příznivců.

Mezinárodní kampaň “Vlajka pro Tibet” vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel ČLR. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města.

V loňském roce se k akci připojilo 853 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně například v Německu, Francii, Belgii, Itálii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy, a kromě různých organizací také spontánně mnoho občanů ČR. Po celé ČR probíhá v průběhu března řada akcí na podporu Tibetu.

Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.