Tibetský podzim v Praze

Aktualizováno: Křtu knihy se zúčastní premiér tibetské exilové vlády Lozang Sengge.

Vážení a milí příznivci Tibetu,
srdečně zveme na tibetské akce Spolku Lungta, Potala a Most, které se konají v rámci doprovodného programu 18. výroční konference Forum 2000 s názvem „Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu“, která se uskuteční ve dnech 12. – .15. října 2014 v Praze a dalších evropských městech.

Křest knihy a výstava knižních ilustrací (Lungta)

Nenechte si ujít křest knihy My Tibeťané (grafická pozvánka), který proběhne 13. října 2014 od 17:30 v Goethe-Institutu, Masarykovo nábřeží 32, Praha. Lungta vydává pozoruhodnou knihu první Tibeťanky, která přišla na začátku 20. století na Západ. Rinčhen Lhamo, která se vdala za britského diplomata, popisuje Tibet svého mládí, vše srovnává s životem na Západě a mnohé její postřehy nás překvapují svou nadčasovostí. Knihu přeložil Miroslav Pošta, autorkou perokreseb je výtvarnice Hana Vyoralová. Křtít knihu My Tibeťané bude mnich Čhamba z kláštera v ladackém Tikse. Těšit se můžete na ukázky z knihy, které přednese herečka Nela Boudová, a diskusi s překladatelem knihy a tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou. Křest knihy bude spojený s malým tibetským občerstvením.

Od 12. října do 15. listopadu můžete navštívit výstavu Pohádky Tibetu v kavárně NoNa v budově Nové scény Národního divadla. Výstava nabídne nevšední pohled na tibetskou kulturu očima českých ilustrátorů. Svět lidových příběhů v knize Himálajské pohádky zachytila Lenka Jasanská, knihu My Tibeťané doprovodila perokresbami Hana Vyoralová a veselé a erotické příběhy Akhu Tänpy ilustroval Jakub Hrdlička.

Tibetská mandala (MOST)

Chcete vidět, jak vzniká tradiční tibetská mandala? Celý obřad sypání, zasvěcení i závěrečného zničení pískové mandaly můžete prožít společně s odborným výkladem buddhistického mnicha Čhamby z kláštera Tikse. Mandala bude zasvěcena míru, jejím ústředním motivem budou symboly pokojných božstev.

PO 13.10.
11:00-17:30
Goethe-Institut Masarykovo nábřeží 32
zobrazit mapu
11 hod. – otevírací obřad a poté sypání mandaly
14–15 hod. – přestávka
15–17:30 hod. – sypání mandaly
ÚT 14.10.
9:30-19:00
Goethe-Institut Masarykovo nábřeží 32
zobrazit mapu
9:30–12 hod. – sypání mandaly
12–13 hod. – přestávka
13–15 hod. – sypání mandaly a její dokončení
15–17:30 – vystavení mandaly
17:30–19 hod. – závěrečný obřad zničení mandaly, následný průvod a vysypání písku do Vltavy

Více informací o mandale naleznete na stránce protibet.cz: Tibetská mandala v Bratislavě a Praze.

Techung – populární tibetský zpěvák v Praze (Potala)

Populární exilový tibetský zpěvák Techung (Täčhung) zahájí v Praze své první evropské turné a představí nové album tradičních i současných tibetských písní. Koncert se koná 14. října 2014. od 20:00 hod. v klubu Roxy, Dlouhá 33, Praha 1 pod záštitou Potaly a mezinárodní konference Forum 2000.

Techung: „Hlavním cílem našeho turné je přispět k uchování tibetského kulturního odkazu, hudby a také boje za svobodu. Tibetské komunity v exilu i uvnitř Tibetu se neúnavně snaží o zachování jedinečného tibetského kulturního dědictví. Také náš boj za svobodu je jedinečný, protože jsme přesvědčeni, že je třeba vše řešit prostřednictvím nenásilí a lidského porozumění. Pokud se nám to podaří, může to sloužit jako inspirace pro řešení konfliktů i jinde ve světě. Chceme prostřednictvím naší hudby oslovit co nejširší veřejnost a připomenout světovému společenství, že Tibet v současnosti prožívá velmi náročné období.“

Více informací o akci naleznete na stránce potala.cz: Techung – populární tibetský zpěvák poprvé v Praze.