Benefiční koncert Tibet žije 8 – tisková zpráva

Tibetština žije, Tibet s ní taky

Benefiční koncert Tibet žije VIII
5. 3. 2014, 19:30
Květy, Čokovoko, Debbi Love
Rock Café, Národní třída 20, Praha 1

Návštěvníci osmého ročníku koncertu Tibet žije mohou svou účastí podpořit unikátní projekt spolku Lungta, který je zaměřený na překlad výukových videí Khan Academy do tibetštiny. Na koncertě 5. března 2014 v Rock Café zahrají kapely Květy, Čokovoko aDebbi Love. Kromě kapel se mohou návštěvníci opět těšit na Smilebox, ochutnávku tibetských dobrot a performerku Bio Mashu, která bude celým večerem provázet.

Cílem projektu překladu videí Khan Academy do tibetštiny je poskytnout tibetským studentům přístup k široké škále západního vzdělání v jejich mateřském jazyce, stejně tak izprostředkovat šíření tibetštiny jako vzdělávacího jazyka i jazyka moderních médií. Tibetské vzdělávání v exilu postrádá některé předměty, jejichž znalost je však později nezbytná pro život v moderní společnosti – jsou jimi například biologie, chemie, fyzika apod. – ty je možno ve školách studovat pouze v anglickém jazyce, jehož znalost mezi studenty je však obvykle nedostatečná.

Projekt Khan Academy je velmi užitečný nejen pro Tibeťany v exilu, ale jedním z cílů projektu je informovat o možnosti využití Khan Academy i v samotném Tibetu. Je velmi důležité, že se Tibeťané, a to nejen děti, ale i dospělí, budou moci vzdělávat v tibetštině.

V současné době je přeloženo šest videí. O překlad se postaral Tenzin Jigme, Tibeťan žijící dlouhodobě v České republice, který je garantem a koordinátorem projektu. Nejprve chceme otitulkovat (resp. nadabovat) prvních pět oddílů videí ze sekce „Arithmetic and pre-algebra“ (Aritmetika a algebra pro začátečníky), které obsahují celkem 127 videí. Do překladů videí chceme zapojit další Tibeťany žijících v České republice, ale i z dalších exilových zemí. Podívejte se na ukázkové video na YouTube.

Tenzin Jigme je Tibeťanem žijícím v České republice, kam přijel na základě pozvání Univerzity Karlovy v Praze jako učitel tibetštiny. Vystudoval Institut buddhistické dialektiky v Dharamsale, hlavním městě tibetského exilu, kde dosáhl titulu Great Master of Philosophy. Dlouhodobě spolupracuje s o.s. M.O.S.T. na projektech na podporu Tibetu, jako lektor se podílí na vzdělávání učitelů a veřejnosti v rozvojové problematice Tibetu a tibetského exilu.

Děkujeme za podporu!

Kontakty, zdroje informací:

Spolek Lungta (pořadatel)
Dlouhá 2, 110 00 Praha 1
tel.: 728 723 274
lungta@lungta.cz, tibet.zije@gmail.com
www.lungta.cz nebo www.tibinfo.cz