Koncert Tibet žije 7, 10. března 2013 – tisková zpráva

  • U příležitosti výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci roku 1959 se 10. března 2013 od 19 hodin v pražském klubu Rock Café na Národní třídě uskuteční sedmý ročník koncertu Tibet žije.

    Na koncertě zahrají kapely: Zrní, Gang Ala Basta a Kyklos Galaktikos. Kromě hudby čekají na návštěvníky zážitky v podobě ochutnávky tradiční tibetské polévky Thugpy či focení v tibetském zátiší prostřednictvím oblíbené fotobudkySmilebox.

    Výtěžek z koncertu „Tibet žije“ poputuje ve prospěch Veřejné sbírky Tibet – Kniha pro Ladak (klášterní školy). Sbírku pořádá Občanské sdružení Lungta, které podporuje ladacké klášterní školy již od roku 2002. Peníze se sbírky jsou využívány na nákup školních pomůcek, učebnic, pestré stravy a v neposlední řadě na zajištění vytápění, které je v nadmořské výšce přes tři tisíce metrů skutečně potřeba.

    Na facebookové stránce s událostí Tibet žije mohou hosté posílat vzkazy do klášterů. Stačí se vyfotit, nahrát krátké video nebo napsat vzkaz.

    Happening Amnesty International – Tibet nás pálí

    10. března v 17:00 postaví Amnesty International před čínskou ambasádou památník všech, kteří volají po respektování lidských práv v Tibetu.  Účastnící happeningu se poté se společným průvodem vydají do Rock Café na koncert Tibet žije 7. Místo konání: Pelléova 18, Praha 6.

    Vstupné a Divoké husy

    Proč podporujeme kláštery Tikse a Diskit

    Jedním z mála míst, kde se tradiční způsob klášterního vzdělávání zachoval dodnes, je indický Ladak. Většina ladackých klášterních škol byla začleněna do indického systému vzdělávání. Kláštery, které mají státní akreditaci, poskytují alternativní základní vzdělání se zachováním tradičního buddhistického vzdělání. Po ukončení školy mohou mniši dále pokračovat ve studiu na vyšších klášterních školách nebo po vystoupení z  kláštera na některé indické střední škole. Kromě místních mnichů, kteří vyučují buddhistické předměty, vyučují v každé akreditované klášterní škole státní učitelé čtyři povinné předměty: matematiku, tibetštinu, hindštinu a angličtinu. Nejlepší studenti pokračují ve studiu na tibetských klášterních univerzitách v jižní Indii.

    Tradice vzdělávání byla v Tibetu přerušena v 50. letech 20. století, kdy byl Tibet napaden a obsazen Čínou. Čínská armáda zničila po celé zemi tisíce klášterů a klášterní školy byly nahrazeny státními socialistickými školami, jejichž hlavním úkolem bylo zejména ideologicky působit na mladé Tibeťany.

    Klášter Diskit (3300 m), který leží vysoko na řekou Šejok v údolí Nubra severně od Lehu, je přístupný pouze přes nejvýše položené průjezdné sedlo světa Khardung-la (5606 m). Diskit je největším klášterem v údolí, patří k tibetské buddhistické škole Gelug a pod správu kláštera Tikse.

    Klášter Tikse (3600 m), který leží přibližně 20 km od města Leh, je jedním z nejvýznamnějších ladackých klášterů. Jako sídelní klášter Tikse rinpočheho, hlavního přestavitele školy Gelug v Ladaku, je hlavním a nadřízeným klášterem pro více než deset dalších ladackých klášterů, např. Diskit, Spituk, Likir nebo Stok.

    Více informací, kontakt

    w: www.tibetzije.cz, www.lungta.cz
    e: tibet.zije@gmail.com
    t: +420 606 344 821

    Tibet žije 7

    10. března 2013
    Rock Café, Národní 20, Praha 1
    Ve spolupráci:

    Logo Lungta, Divoké husy, Amnesty International, Člověk v tísni

    Děkujeme za podporu!

    Pro děti i dospělé je od 18 hodin připraven workshop výroby tibetských divadelních masek lhamo. Během večera proběhne projekce filmu Burning Question, který reflektuje časté případy sebeupalování mladých Tibeťanů, kteří tak protestují proti čínské okupaci.

  • Losar 2140 – tibetský Nový rok vodního hada